Krakow 2

Regnskabet over Krakow Summer Institute kan efterhånden gøres op. De forudgående ni ti dage med undervisning i ni-ti timer har været intense og udmattende, men også meget udbytterige. Vi har fået indblik i træet som materiale, den historiske brug i bl.a. den italienske, senmiddelalderlige kirkekunst, og gennemgået de forskellige konserveringsmæssige løsninger til at bevare panelmalerier i en æstetisk appellerende fremtoning.
Størstedelen af tiden hernede foregår altså i et klasseværelse, men vi har da haft en enkelt fridag til at besøge byens museer. Desværre er Czartoryskichsamlingen lukket i denne periode, så det er ikke muligt at se Rembrandts landskabsmaleri; eller Leonardos Kvinde med Hermelin, hvis man foretrækker dét billede. Til gengæld er der Wawel, med en meget smuk renæssanceborg og en mindre, men utroligt rigt udsmykket katedral, og dette kunne sagtens bruge det meste af en søndag på.
Koblet med de mange undervisningstimer har dette så også betydet, at tiden til at se på byens mange andre kirker har været mere end almindeligt begrænset. Dog har vi været på ekskursion for at se på de konserveringsmæssige udfordringer, der er knyttet til de sydpolske trækirker. Her hørte vi meget interessante foredrag om både overvågning af bevaringstilstand, lokale restaureringspraksisser og overvejelser over hvorledes man bedst bevarer de meget sårbare trægenstande i de mindre end ideelle miljøer, der findes i ikke mindst kirkerne. Blandt andet blev det anbefalet at slukke for de udtørrende centralvarmeanlæg og leve med uopvarmede kirkerum også om vinteren. Det perspektiv får det nok til at gyse i mange kirkegængere, men bliver faktisk praktiseret i de polske trækirker…
Alt i alt har dette, mit første Summer Institute, været en fantastisk oplevelse. Egentlig er der vel kun en ting at sige om det i Danmark vel næsten ukendte princip om at arrangere intensiv, international undervisning af denne art: so ein ding müssen wir auch haben!

( Denne lokale mand ser man overalt i Krakow, både på postkort, gigantiske plakater, plancheudstillinger og ved altre i snart sagt alle kirker. Sjovt nok ser han aldrig ud, som jeg husker ham.)

0 Kommentarer til “Krakow 2 ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar