Oplevelser fra Krakow

Jeg har det held, at jeg i disse dage deltager i Krakow Summer Institute med titlen “Panel Paintings – understanding, deterioration, mechanisms and conversation practices”. Det er et ti dages kursus, hvor en gruppe af konservatorer og kunsthistorikere fra Europa mødes for at lære mere om bevaring af panelmaleri og mødet mellem kunsthistorie og konservering.

På kursets anden dag har vi benyttet ni timer på at få mere grundlæggende kendskab til træs grundlæggende karakteristika og udfordringer, dels et større indblik i middelalderlige italienske korbuekrucifikser. Sidstnævnte både omfattede både et stilhistorisk overblik – leveret efter bedste italienske traditioner – dels en gennemgang af den håndværksmæssige udførelse af de malede krucifikser med særligt fokus på Cimabue og Giottos værker.

Det var en fornøjelse at høre en gennemrutineret italiensk konservator, Ciro Castelli, gennemgå de håndværksmæssige metoder og idéerne der ligger til grund for italienske krucifikser og deres måder at samle krucifiksernes forskellige dele samt styrke strukturen.  Jeg har desværre ingen billeder af måderne hvorpå krucifikserne er samlet, men man kan se nogle af dem her:

Cimabue, Krucifikset i Santa Croce, Firenze: http://en.wikipedia.org/wiki/Cimabue

Giotto, Sante Maria Novella:  http://it.wikipedia.org/wiki/Crocifisso_di_Santa_Maria_Novella

Giotto, Ognissantikrucifiks: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11695349

Som inventarredaktør står man jævnligt overfor korbuekrucifikser, altertavler, prædikestole ol. hvor en større fornemmelse for de snedkermæssige løsninger vil kunne bidrage betydeligt til forståelsen af materialet. Ligesom selvfølgelig kursets ambition om at skabe et fælles sprog mellem konservatorer og kunsthistorikere forhåbentlig også vil betyde, at jeg får større indsigt i de konserveringsmæssige valg, der ligger bag restaureringen af kirkegenstandene. Derudover  kan man jo håbe, at et bedre blik for de materielle karakteristika vil kunne biddrage til at gøre mine inventarbeskrivelser yderligere behjælpelige for det enorme arbejde med at bevare og konservere den danske kirkekultur.

Alt i alt var det et glimrende udbytte af kursets første undervisningsdag!

0 Kommentarer til “Oplevelser fra Krakow ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar