Siegfried Wagners ølkande

Skt. Nikolaj Kirke i Svendborg har en fin dåbskande i skønvirkestil. Modellen er tegnet i 1901 af billedhuggeren Siegfried Wagner, og egentlig er der tale om en ølkande.

Skt. Nikolaj Kirke i Svendborg har flere ældre dåbskander, som ikke længere er i brug. En af dem er en 32 cm høj, slank kande af tin med graveret blomstermotiv, udført i skønvirkestil. Stemplerne under kandens bund viser, at den er udført i Hans Peter Hertz’ værksted i København i 1920.

Øl- eller dåbskande, fotograferet af Arnold Mikkelsen til Danmarks Kirkers kommende bog om Skt. Nikolaj Kirke i Svendborg

Øl- eller dåbskande, fotograferet af Arnold Mikkelsen til Danmarks Kirkers kommende bog om Skt. Nikolaj Kirke i Svendborg

Som model er kanden dog lidt ældre. Det viser sig nemlig, at der er tale om en ølkande, tegnet af billedhuggeren Siegfried Wagner i 1901 eller lidt tidligere til produktion i Mogens Ballins metalværksted i København. Det første eksemplar af ølkanden var med på Kunstindustrimuseets udstilling af moderne dansk kunsthåndværk i efteråret 1901 sammen med mange andre genstande fra Ballins værksted.

Tilsyneladende er ølkanden senere blevet et populært valg, når en kirke skulle have en ny dåbskande. Der findes tilsvarende kander i Ringkøbing Kirke i Vestjylland, i Vær Kirke ved Horsens og vist også i Jerne Kirke i Esbjerg, at dømme efter Danmarks Kirkers beskrivelse, der desværre ikke ledsages af et foto. Der kan meget vel være flere rundt omkring. Hvis du kender nogen, vil jeg gerne høre fra dig.

I 1908 solgte Mogens Ballin sin virksomhed til sølvsmed Hans Peter Hertz, som videreførte produktionen. Derfor er det Hertz’ stempel, der er på kanden i Skt. Nikolaj Kirke. Siegfried Wagner selv havde forladt værkstedet allerede i 1902.

Vejen Kunstmuseum har for nylig etableret en database over værker fra Mogens Ballins Værksted. Der kan du læse meget mere om værkstedets historie og de kunstnere, der var tilknyttet.

Stempler under dåbskandens bund

Stempler under dåbskandens bund

3 Kommentarer til “Siegfried Wagners ølkande ”


 1. 1 David Burmeister Kaaring 20. december 2010 kl. 13:41

  Jeg har ikke et billede at kontrollere, men så vidt jeg husker, bruger de en kande af samme type som dåbskande i Assens Kirke. Deres er dog af messing. Hilsen David

 2. 2 Rikke Ilsted Kristiansen 20. december 2010 kl. 21:56

  Hej David
  Du må meget gerne tage et billede af kanden og dens stempler, næste gang du kommer til Assens.
  Mvh. Rikkd

 3. 3 David Burmeister Kaaring 11. februar 2011 kl. 09:44

  Hej igen Rikke,

  Som du ved, har Thomas og jeg nu været i Assens. Og ganske rigtigt: kirken benytter Siegfred Wagners ølkande som dåbskande. Det pudsige er imidlertid, at der hverken er stempler eller andet under bunden.

  Jeg kan ikke lægge billeder her i kommentarfeltet, men kig i din e-mail.

  Hilsen David

Efterlad en kommentar