Danmarks Kirker i Jerusalem II

Ved efterårets besøg i Jerusalem (se tidligere blogindlæg) besøgte Danmarks Kirkers redaktion også de palæstinensiske områder på Vestbredden. Første stop var Herodes den Stores mægtige palads og fæstningsværk Herodion, hvor Herodes efter sin død blev stedt til hvile i et særligt indrettet mausoleum. Herodes (ca. 73 – 4 f.Kr.) , der på Roms nåde regerede som jødernes konge, er berømt for sit monumentale byggeprogram, der blandt meget andet inkluderede ombygningen af det Andet jødiske Tempel i Jerusalem, ødelagt af Titus 70 e.Kr; han var dog også berygtet for sin utilregnelighed og brutalitet overfor venner såvel som fjender.

Herodion ligger ca. 12 km syd for Jerusalem og består af en kæmpemæssig fladtoppet høj, der blev konstrueret til formålet. Højen blev kronet af palads og fæstningsværker, hvis udformning i vid udstrækning kan rekonstrueres som følge af arkæologiske undersøgelser. I højen findes desuden et sindrigt system af underjordiske gange og cisterner, der er udhugget i klippen. Et imponerende anlæg, der må have virket ganske overvældende også på samtidens beskuere.

Fra Herodions top er der mod sydvest vid udsigt over den Judæiske ørken med Det døde Hav i baggrunden. Vender man sig mod nord kan Jerusalem skimtes i horisonten.

Fra Herodions top er der mod øst udsigt over den Judæiske ørken med Det døde Hav i baggrunden. Vender man sig mod nord kan Jerusalem skimtes i horisonten.

 

Et andet af udflugtens højdepunkter var besøget i Fødselskirken i Bethlehem, der er opført på stedet, hvor Jesus ifølge traditionen blev født.  Selvom meget af kirkens indre er tildækket som følge af en aktuel (og tiltrængt) restaurering, var det alligevel muligt at opleve og studere denne utrolig velbevarede bygning. Ældst er skibet, der er udlagt som en femskibet basilika, og som på forunderlig vis har overlevet siden midten af 500-tallet, hvor den blev opført af den byzantinske kejser Justinian som erstatning for en ældre kirke på stedet. Østafslutningen, hvorunder fødselsgrotten befinder sig, blev ombygget i korsfarertiden, hvor den fik sin nuværende form med apsider i nord, øst og syd. Korsfarernes om- og udbygning skal ses i lyset af, at her kronedes Jerusalems latinske konger. Af den ældre kirke, der opførtes af kejser Konstantin i 330’erne, er under gulvet bevaret rester af pragtfulde gulvmosaikker.

Fødselskirkens oldkristne døbefont er bevaret i søndre sideskib.

Fødselskirkens oldkristne døbefont er bevaret i søndre sideskib.

Som det er tilfældet ved alle større pilgrimsmål er der også i Bethlehem grundlag for en betydelig souvenirfremstilling. Det altoverskyggende tema er naturligvis krybbespil og diverse former for julepynt, især (lede)stjerner. Genstandene, der er udført af lokale kunsthåndværkere, er langt overvejende fremstillet af oliventræ, og man kan roligt sige, at vores gruppe aftog betydelige mængder af det flotte håndværk.

 

Senere fik vi også lejlighed til på nærmeste hold at se israelernes separationsmur, der markant skærer sig gennem landskab og bebyggelse, hvorved infrastruktur og kommunikation besværliggøres. Muren, der er opført af 5-7 m høje betonelementer, er siden opførelsen gradvist blevet udsmykket med malerier og graffiti; nogle formidler et politisk budskab, mens andre ansporer en humoristisk tilgang til situationen. Mange motiver kan købes som postkort i de omkringliggende gader.

 

Parti af separationsmuren i udkanten af Bethlehem,

Parti af separationsmuren i udkanten af Bethlehem.

 

 

0 Kommentarer til “Danmarks Kirker i Jerusalem II ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar