I Middelfart Museum kan man stifte bekendtskab med et sjovt eksempel på 1700-tallets kirkesølv. Her opbevares nemlig en lille sølvflaske til altervin, i hvis skruekapsel er etableret et rum til oblatæsker (inv. 884 II 2). Vinbeholderens udformning afslører dens funktion: den er nemlig rund og har kuplet underdel, sådan at den har passet ned i en tilhørende alterkalk, og derfor let har kunnet pakkes, når kalk, vin og oblater skulle transporteres. Den kombinerede vinflaske og oblatæske stammer nemlig fra et sygesæt, brugt ved præstens hjemmebesøg.
På oblatæskens låg er indgraveret “til Hørende Medel-Fahrt Kierke 1746”. Denne oplysning er meget vigtig, for i kirkens regnskaber kan man læse, at man det år lod guldsmed Christian Schlegel, Fredericia, “omgøre” det gamle sygesæt fra 1601, dvs. han smeltede det og udførte et nyt af sølvet.
Selvom der ikke er nogle sølvmærker præget i den, kan man på grund af dateringen gå ud fra, at den kombinerede oblatæske og vinflaske i Middelfart Museum altså er udført af Christian Schlegel. Formentlig har hans mærke været præget i alterkalken, der på sæt og vis endnu er i Middelfart Kirke. Den blev nemlig omsmeltet og genbrugt til kirkens ældste altersæt, udført 1840 af Chr. Ernst Struntze, Fredericia.
0 Kommentarer til “En pudsig sølvflaske i Middelfart ”