Mysteriet om Marmorkirken

Danmarks Kirker, MarmorkirkenLørdag d. 20. september kunne man i Politiken læse en helsides artikel, “Mysteriet om Marmorkirken”. Her fortaltes om Københavns Bymuseums seneste udgravninger på kirkepladsen. En søgegrøft, der sidste år blev gravet syd for kirken, havde givet et ret overraskende resultat: Fundamenterne til det tårn, der sammen med et tilsvarende i nord efter planerne skulle flankere Frederik V’s vældige kuppelkirke, kunne ikke spores. Alt, hvad arkæologerne fandt, var “to store byggegruber”.

Mysteriet gav anledning til mange gætterier. Var tårnbyggeriet allerede blevet stoppet af kirkens første arkitekt, Nicolaj Eigtved? Og havde hans efterfølger, den franske arkitekt, Nicolas-Henri Jardin, der “vistnok (var) lidt af en charlatan”, i virkeligheden “fiflet med regnskaberne”? Disse var ifølge artiklen kun sparsomt bevaret, fordi de delvis “gik op i røg ved Christiansborgs brand i 1794”. Kort sagt – man aner en byggeskandale af Danmarkshistoriske dimensioner!

Måske skal der lige tages et par forbehold i den fascinerende konspirationsteori. Danmarks Kirker udgav i 1987 et digert værk om Marmorkirken (se billedet). Bogen øser flittigt af det enorme kildemateriale af regnskaber mv., som – heldigvis – stadig findes i god behold på Rigsarkivet. I kilderne er hele byggeriet omhyggeligt registreret, bogført og revideret i et kommandoforløb, der gik fra Den Kongelige Kirkebygningskommission, via arkitekt og konduktører til de menige opsynsmænd på byggepladsen. At forestille sig fifleri i den proces er temmelig usandsynligt. Alt kunne jo kontrolleres ved selvsyn. Og hvem skulle for resten have noget ud af at snyde med et prestigeprojekt, der var blåstemplet af selve den enevældige monark?

Virkeligheden tegner sig måske anderledes, end arkæologerne gisner om. Da byggeriet stoppede i 1770, var tårnene kun nået til de nedre søjlebaser (ikke til “gesimsen”, som artiklen hævder). Siden lå kirkepladsen som en malerisk ruin indtil 1820, da man under arkitekten C. F. Hansens ledelse fik lov til at fjerne alt, der ikke skulle anvendes til et reduceret, tårnløst kirkeprojekt efter C. F. Harsdorffs forslag (1796-99). Det kunne være grunden til, at tårnfundamenterne blev gravet op – åbenbart til sidste sten og piloteringspæl. 

Heldigvis bliver der i næste måned anledning til på ny at kigge Marmorkirken efter i sømmene, når arkæologerne laver endnu en udgravning ved et af tårnene. Danmarks Kirkers redaktion vil selvfølgelig være på pletten! 

0 Kommentarer til “Mysteriet om Marmorkirken ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar