Hvad har Skt. Nikolaj Kirke i Svendborg med pirater at gøre? Jo, kirken havde en pengebøsse, som blev brugt til at indsamle penge til at frikøbe ulykkelige søfolk, der var taget til fange af pirater i fjerne lande.
Pengebøssen blev anskaffet i midten af 1700-tallet, og den er kasseret forlængst. I 1802 blev den forsynet med en ny lås, og det nævnes, at den blev brugt til at indsamle penge til “de tyrkiske fanger”. Vi ved ikke, hvordan den har set ud, men det har formentlig været en lille, sparebøsselignende æske eller dåse, hvor pengene kunne puttes ned gennem en sprække i låget. Den er en af de mange forsvundne genstande, du kan læse om i den nye bog om Svendborg Skt. Nikolaj Kirke. Samtidig er den et eksempel på, hvordan en kortfattet notits i kirkens regnskabsbog giver indblik i en del af livet ved kirken, som vi ellers ikke hører om særlig ofte.
De tyrkiske fanger
“De tyrkiske fanger” var betegnelsen for kristne søfolk m.m., som var taget til fange af muslimske pirater og blev holdt som slaver i Nordafrika. De penge, der blev indsamlet i kirkerne, skulle bidrage til at frikøbe slaverne, så de kunne vende hjem igen. Det lykkedes dog langt fra i alle tilfælde.
Mere om pirater
I aften kl. 20 sender DR2 et afsnit i serien hvide slaver, der handler om piraternes fanger. Er du i København, kan du gå på Orlogsmuseet og se en rigtig god udstilling om pirater før og nu. Og hvis du er i Sønderjylland, kan du tage en tur til Brede Kirke. Her findes et epitafium til minde om Jørgen Martensen, der døde i 1676 “under tyrkisk Trældoms Fengsel eller Schlaverie”. Epitafiet er nærmere beskrevet i Danmarks Kirkers bog om kirken, som udkom tilbage i 1957. Du kan låne den på biblioteket eller købe den antikvarisk.
Kære Rikke. Jeg har samlet et par “fynske” eksempler – Hans Jensens søn i 1655 – og sågar breve fra Kong Christian IV til den fynske biskop fra 1623 http://www.fynhistorie.dk/node/14843
Kære Hans – mange tak for de interessante eksempler. Venlig hilsen Rikke